Visita Budapest Y Hungría

Budapest nevezetességei

BUDAI VÁR ÉS MÁTYÁS-TEMPLOM

  

A budai Vár és a teljes várnegyed Budapest leghíresebb és egyik leglátogatottabb turisztikai nevezetessége. A királyi palota az ország egyik szimbóluma; a XIII. századtól csaták, háborúk színhelye. A Várnegyedben három templom – köztük a Szentháromság téren álló Mátyás-templom vagy Budavári Koronázó Főtemplom, nagy történelmi múltra visszatekintő műemlék, Budapest egyik legszebb és leghíresebb katolikus temploma –, öt múzeum, több történelmi jelentőségű épület, emlékmű és színház is van. A Halászbástyáról és a Nemzeti Galéria előtti térről fenséges a panoráma, a Duna egyik legszebb szakasza látható innen.

 

 

LÁNCHÍD

 

A főváros első, műemlék hídja, háttérben a budai Várral csodálatos látvány, ami sok turistát csalogatott már Budapestre. Gróf Széchenyi István felkérésére William Tierney Clark tervező és Adam Clark kivitelező építették meg 1839–1849 között. A világháborús pusztításokat ez a dunai híd sem élte túl, 1949-ben, készítésének 100. évfordulóján építették újjá. A budai oldalon található alagút tetejére gyalog is fel lehet jutni, ahonnan kiváló látkép nyílik a Dunára.

 

 

ORSZÁGHÁZ 

 

A Duna partján áll az ország legnagyobb épülete, az Országgyűlés állandó helyszíne, a neogótikus stílusban épült Parlament. Az épületegyüttest 1884–1904 között építették Steindl Imre tervei szerint. A 691 helyiségből álló építmény hossza 268 m, kupolájának  magassága 96 m. 2000 óta az Országházban láthatóak a magyar koronázási jelvények: Szent István koronája, a jogar, az országalma és a reneszánsz kori kard.

 

 

HŐSÖK TERE

 

A hatalmas terület három fő eleme az 1896-ban épült Műcsarnok, az 1906 decemberében átadott Szépművészeti Múzeum és a kettőt vizuálisan összekötő Millenniumi emlékmű, melynek 36 m magas középső oszlopán Gabriel arkangyal a Szent Koronát és az apostoli kettős keresztet tartja. Az emlékmű eklektikus stílusban épült, félköríves alakban. A bal és a jobb oszlopcsarnokban a magyar történelem hét–hét neves személyiségének bronzszobra áll.

 

 

SZENT ISTVÁN BAZILIKA

 

A Szent István Bazilika Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épülete, Budapest egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetessége. A Szent István-kultusz fő helyszíne. Itt őrzik ereklyeként a bazilika névadójának, a magyar államalapító király, I. (Szent) István épségben maradt mumifikálódott jobb kezét, a Szent Jobbot. Budapest legnagyobb templomának kupolája a város minden pontjáról látható. A klasszicista stílusú bazilika 1851-től 1905-ig épült és itt helyezték örök nyugalomra azegyik leghíresebb magyart, Puskás Ferenc labdarugót 2006-ban. A bazilikában rendszeresen tartanak orgonakoncerteket.

 

 

ANDRÁSSY ÚT

 

Az Andrássy út Budapest 2310 m hosszúságú, egységes architektúrájú sugárútja, amely a Belvárost köti össze a Városligettel. Az Andrássy út az alatta haladó Millenniumi Földalatti Vasúttal és a végében fekvő Hősök terével együtt 2002-ben a világörökség része lett. Budapest eklektikus épületeinek színe-java itt látható, számos gyönyörű, belső teret, szobrot, szökőkutat rejtő bérházzal és az Ybl Miklós tervei alapján épült Operaházzal.

 

 

DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA

 

 A világ második és Európa – az amszterdamival együtt – legnagyobb zsidó temploma. 1854–59 között épült romantikus stílusban, Feszl Frigyes közreműködésével, Ludwig Förster tervei szerint. A háromezer ülőhelyes zsinagógát erőteljes keleties hatás, sokszínű nyerstéglahasználat és a belső térben látható öntöttvas szerkezet jellemzi. A II. világháború idején itt volt a budapesti gettó határa.
 

 

MARGIT-SZIGET

A Duna zöld hajója, források, fürdők , dúsfüvű rétek birodalma.  A Margit híd és az Árpád híd között elnyúló karcsú, 2,8 km hosszú sziget a főváros legszebb parkja. A szigeten középkori szakrális építészeti emlékek modern „skywalk” úttal, szoborsétányok, az UNESCO által védettnek nyilvánított víztorony és a híres zenélőkút mellett strand, futópálya, szálloda, éttermek, szórakozóhelyek is találhatók.

 

 

 

BUDAPEST GYÓGYFÜRDŐI

 

A város hivatalosan 1934-ben nyerte el a fürdőváros címet, de már az ókori rómaiak is élvezték a természetes hőforrások kincseit. Naponta 70 millió liter gyógyvíz buzog fel az eddig feltárt 118 természetes forrásból, 21–78 Celsius-fokon. Budapest 15 gyógyfürdője közül 10 egész évben nyitva tart. Budapest számos ivókútjából pedig meg is kóstolhatjuk a gyógyhatású vizeket.
 

GELLÉRTHEGY ÉS A CITADELLA

 

A Gellérthegy a főváros népszerű kirándulóhelye. Itt található a Citadella – egy egykori erődítmény, amelyet az 1848–49-es szabadságharc leverése után, 1854-ben emelt a Habsburg- uralkodóház. Innen látható a világörökséget képező budapesti panoráma a legteljesebb pompájában. A hegy nevezetességei még: Szent Gellért püspök szobra, a Szent Gellért Sziklatemplom és a Szabadságszobor.

 

HALÁSZBÁSTYA

 

I., Halászbástya, 03.15.–10.15. 9–23-ig belépőt kell váltani. 
10.16.–03.14. szabadon látogatható. 
A Halászbástya Dunával párhuzamos főhomlokzata 140 méter hosszúságú, csúcsos süvegű kőtornyai a hét magyar honfoglaló vezért szimbolizálják. A régi budai várfalak helyén a Mátyás-templom átépítésével is megbízott Schulek Frigyes tervei alapján épült 1895 és 1902 között, neoromán stílusban. A neve arra utal, hogy a középkorban a várfalnak ezt a részét a halászok céhe védte.

 

 

MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ

 

VI., Andrássy út 22.  
Az ország egyetlen Operaháza, egy reneszánsz kort idéző remekmű kívül belül. Homlokzatán a világ operaszerzőinek panteonja, belsejében pedig korának legmodernebb színpadával. 
Az Operaház 1884. szeptember 27-én nyílt meg a Bánk bán nyitányával. Az épület neoreneszánsz stílusban épült Ybl Miklós tervei alapján. A gazdagon díszített belső terek neves magyar művészek, többek között Than Mór, Lotz Károly és Székely Bertalan munkái.

 

 

GRESHAM PALOTA

 

V., Roosevelt tér 5–6. 
A magyar szecessziós építészet kiemelkedő épülete. Quittner Zsigmond és a Vágó fi vérek tervei alapján épült 1907-ben, a londoni The Gresham biztosítótársaság budapesti székházaként. Földszintjén egykor a híres Gresham Kávéház működött. A Gresham Palotában jelenleg a Four Seasons Gresham Palace Hotel luxusszálloda működik.

 

GÜL BABA TÜRBÉJE

 II. Mecset utca 14., bejárat: Türbe tér 1.  
03.01.–10.31.: H– V: 10–18, 11.01.–02.28.: H–V: 10–16 
A Rózsadomb keleti lejtőjén Gül Baba türbéje – 16. században épült török sírkápolna – arra az időre emlékeztet, amikor Magyarország jelentős része török uralom alatt állt. A legutóbbi helyreállítás során a mára zarándokhellyé lett türbe mellett létrehoztak egy igazi török kávézót is.

 

 

LISZT FERENC ZENEAKADÉMIA

 

VI., Liszt Ferenc tér 8. (342-0179) 
Tökéletes zenei élmény a város közepén, ahonnan mindig kihallatszik a muzsika, hiszen iskola, és koncertterem egyben. A Zeneakadémia szecessziós jellegű épületét Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján 1904–1907-ig építették. Az épületben találhatók Róth Miksa díszüveg- és üvegmozaikmunkái, Körösfői-Kriesch Aladár freskói, valamint a pécsi Zsolnay-kerámiagyár eozinmázas csempéi és díszei.

 

 

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA

 

V., Roosevelt tér 9. (411-6100, www.mta.hu) 
Kis ország nagy gondolkodókkal, és alkotókkal, hazánk tudósainak színpada. 1860-ban országos gyűjtés indult a székház felépítésére, a tervpályázatot 1861-ben írták ki. A kivitelezés 1862 tavaszán kezdődött Ybl Miklós és Szkalnitzky Antal vezetésével, a felavatásra 1865-ben került sor. A díszterem freskói Lotz Károly alkotásai.

 

 ORSZÁGOS POSTATAKARÉKPÉNZTÁR

 

V., Hold utca 4. 
Budapest egyik legszebb szecessziós épületét legjobban a Bazilika kilátóteraszáról szemlélhetjük meg. Innen láthatóak a díszítőelemek, a méhek, és méhkasok, mint a takarékosság szimbólumai. A Magyar Királyi Postatakarékpénztár épületét 1901-ben adták át, Lechner Ödön és Baumgarten Sándor tervei alapján épült. Ma a Magyar Államkincstár működik benne. Lechner Ödön legdekoratívabb épülete.

 

 

PÁRIZSI NAGYÁRUHÁZ

 

VI., Andrássy út 39. (484-8000) H–V: 10–22 
Korábbi hétköznapi nevén a Divatcsarnok. Az áruház kávéházi freskóit ugyanaz a Lotz Károly festette, aki a Parlament festményeit is készítette. Az 1910-ben nyílt Párizsi Nagyáruház volt az első jelentősebb áruházépület, Budapesten. Az Andrássy út felé néző homlokzata szecessziós stílusú, a Paulay Ede utca felé néző rész neoreneszánsz jegyeket visel. Hatalmas átriumos belső terében ma könyvesbolt foglal helyet.

 

 

BALETTINTÉZET

 

VI., Andrássy út 25. 
Az Operaházzal szemben álló Dreschler-palota Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint épült, 1883–1886 között. Az egykori Dreschler Kávéház termei évtizedekig adtak ott otthont a Balettintézetnek és az Artistaképzőnek. Jelenleg zárva, új funkciójáról még nincs döntés.

 

 FÖLDTANI INTÉZET

 

XIV., Stefánia út 14. (251-0999, www.mafi.hu) Cs, Szo–V: 10–16 
Azt mondják, hogy anno az Intézet szeizmográfja kisebb földrengést érzékelt, amikor a szomszédos Népstadionban gólt ünnepelt a szurkoló tömeg. Az épület magasba szökellő tornyát messziről látható földgömb ékesíti. A Magyar Állami Földtani Intézet Magyarország legrégebbi, ma is működő tudományos kutatóintézete. A magyar szecesszió kiemelkedő alkotása, amely Lechner Ödön tervei alapján 1898–99-ben épült.

 

 

VÁROSLIGET

 

XIV., Stefánia út 14. (251-0999, www.mafi.hu) Cs, Szo–V: 10–16 
Nem csak Budapest, hanem a világ egyik első, nyilvános közparkja. A pesti oldal legváltozatosabb turisztikai kínálatával rendelkező park, a város legnagyobb gyógyfürdőjétől, a bolhapiacon át a folyamatosan megújuló Állatkertig kínálja a szabadidős programok sokaságát. A hamarosan megújuló Városligeti tó, és Műjégpálya plusz vonzerő lesz a közeljövőben. A Városliget a mai arculatát a Millenniumi ünnepségsorozat idején nyerte 

 

BUDAPEST VILÁGÖRÖKSÉGEI

Dunai panoráma és várnegyed

Az UNESCO Világörökség Bizottsága 1987. december 11-én vette fel a világörökségek listájára a Budapest Duna-parti látképét és a budai Várnegyedet, mely a város egyik legszebb, legromantikusabb része. A budai várnegyed egy ősi városrész és egyúttal az ország legjelentősebb műemlék együttese. Igaz, az alapítása óta eltelt mintegy nyolcszáz év , szépsége ma is töretlen, jöhetett földrengés, tűzvész, ostrom, világháború, gyönyörű középkori emlékei mai napig csodálatosak.

A Budapest épületein jól megfigyelhetők a magyar főváros történelmének különbözõ időszakai.

A Világörökség részét képezi a Szabadság és a Margit híd által közrefogott budai és pesti Duna-part, valamint a Műszaki Egyetem néhány épülete és a Lánchíd által közrefogott terület, a Gellért fürdő, a Gellérthegy a Szabadság-szoborral és a Citadellával, a budai hegyen álló Vár épületei; a királyi palotával, a Víziváros barokk templomai és törökkori fürdői.

A pesti Duna-parton a Parlament, a Roosevelt tér a Magyar Tudományos Akadémia és a Gresham palota tartozik a világörökséghez.

A budai vár név sokkal többet takar, mint magát a várat vagy a királyi palotát. Ide tartozik még a történelmi negyed számtalan gyönyörű kilátóhellyel. Az idelátogató úgy érzi, viszszatért a múltba, egy teljesen más, nyugodt világba, ahol a barokk házak kapualja római köveket s szépen faragott lovagkori ülőfülkéket rejt.

A Várnegyed szerves, ám mégis elkülönült része az egykori királyi vár és a kiszolgálására kialakított épületek. A királyi palotába költöztek a kulturális intézmények , mint a régészeti feltárásokért is felelős Budapesti Történeti Múzeum (E szárny, az épület déli vége), a Magyar Nemzeti Galéria (D-C-B-A szárny, az épület középső és az északi fele), valamint az alapító Széchényi Ferencről elnevezett Nemzeti Könyvtár, a hátsó, Krisztinaváros felé néző, a Vár lejtőjén is túlnyúló F szárnyban. Az egykori miniszterelnöki rezidencia, a Sándor Palota ma az államelnök hivatala és otthona.

A leglátogatottabb a Szentháromság tér, amelyen Budapest egyik jellegzetes épülete, a több mint hétszáz éves Mátyástemplom áll. Maga a templom majdnem olyan idős, mint a palota és sok koronázási ceremónia színhelye volt. Számos király és uralkodó hagyta kézjegyét a templomon, egészen addig míg 1541-ben a törökök el nem foglalták Buda várát és a templomot mecsetté alakították át. Belsejében, díszes szarkofágban nyugszik III. Béla király és felesége, valamint sok látogatót vonz gazdag egyházművészeti gyűjteménye is. A templom végleges formáját a századfordulón nyerte el mikor számos kisebb épületet csatoltak az épülethez és a templomot felújították neogótikus stílusban. Kiváló akusztikája miatt gyakran rendeznek itt koncerteket is. A Mátyástemplom gótikus tornya a mögötte álló Halászbástyával a leggyakrabban fényképezett műemlékeink egyike.

Itt található a barokk stílusú régi budai Városháza (ma Collegium Budapest), a neogótikus volt Pénzügyminisztérium, Szt. István szobra, a Halászbástya, mely 1981-ben tervezett, neoromán stílusban épült a középkori várfal helyén, csodálatos panorámát nyújtva a látogatónak. Mellette, szerencsésen ötvözve a régit az újjal, több mint negyedszázada épült fel az első nemzetközi luxusszálloda, a Hilton. A szálloda udvarán középkori kolostor kerengője, belsejében egy templom megmaradt romja áll, s ez utóbbi nyári színházi előadásoknak ad otthont.

A hegy gyomrában található a Budavári labirintus, a felszínen évszázadok építészeti és kulturális emlékei őrződtek meg. A mélyben barlanglabirintus rejtőzködik, amelynek nagyságát bizonyítja, hogy a II. világháború alatt mintegy 20 ezer német katona fért el benne. Veszélyes a Budavári labirintus annak, aki a legendáiról híres, föld alatti várost nem ismeri, de vezetővel mindenki megtekintheti. Kelták és rómaiak is lakták a vidéket. A királyi székhelyet az 1241-42-es tatárjárást követően IV. Béla helyezte Esztergomból a stratégiailag jól védhető és megerősíthető budai Várhegyre.

A Vár és kiemelkedően szép épületei szoros egységben állnak a Várhegy alatti, Dunaparti házsorokkal, az 1566-ban Szokoli Musztafa török pasa által épített, s a közeli derviskolostor miatt egykor kultikus helynek számító Rudas fürdővel, valamint a Gellérthegy szikláival, s a Dunán átívelő hidakkal.

Közülük a legrégebbi az 1849-ben épült Lánchíd, a leglégiesebb az Erzsébet híd, amely korának egyik első kábelhídja volt, és a legfiatalabb a Lágymányosi híd, amely a város belső forgalmát igyekszik elterelni.

A Duna másik partján a látvány meghatározója a százéves Országház, Steindl Imre neogótikus épülete. Mögötte Budapest legnagyobb egyházi építménye, a Szent István-bazilika tornya látható. Nem messze, a Lánchíd pesti hídfőjénél emelkedik a Magyar Tudományos Akadémia méltóságteljes háza, mellette a szeceszsziós Gresham Palota, amelyben Budapest egyik legelegánsabb szállodája, az ötcsillagos Four Seasons Gresham Palace kapott helyet. A csodás panorámát a Duna-parti szállodasor és a Vigadó patinás épületei teljesítik ki.

Andrássy út és Hősök tere

A Hősök tere és környéke, valamint az Andrássy út a Milleniumi Földalatti vasúttal 2002-ben vált a világörökség részévé, így csatlakozva a Várnegyed és a Duna-part látképéhez a UNESCO Világörökség Bizottsága listáján.
Az Andrássy út

Az Andrássy Gyula volt miniszterelnökről elnevezett sugárút közel 2 és fél kilométer hosszú, és három könnyen megkülönböztethető részre tagozódik. Belvárosi, 1 kimométeres részén magas bérházak állnak, a Bajcsy-Zsilinszky úttól az Oktogonig. Középső részén, vagyis az Oktogontól a Kodály Köröndig irányonként egy-egy kettős fasor húzódik, melyek közt régen fakockákkal borított lovaglósétányt építettek (ez ma bicikliút és gyalogos út is egyben). A Kodály Körönd után a házak kintebb vannak, az út kiszélesedik, és egy gazdag kisváros nyugalmát idéző luxusvillák, kertek tűnnek elő, egészen a Hősök teréig.

Budapest legszebb útjának nyomvonaláról 1872-ben határoztak. Egy évtizeddel később szinte az összes telket beépítették, itt található ma Budapest eklektikus építészetének színe-java. Sok bérház rejt szökőkutakat, szobrokat és lélegzetelállító belső tereket.

Az Andrássy út belvárosi szakaszán egyértelműen a leglátványosabb épület a Magyar Állami Operaház, de vannak, akik a vele pont szemben épített Balettintézetre esküsznek. Itt épült meg a régi Zeneakadémia, a régi Műcsarnok és a Magyar Képzőművészeti Főiskola épülete is.

Az Oktogon és a Kodály Körönd közt egy kék színű, de komor épület várja a múzeumlátogatókat, az ÁVH és a nyilasok egykori épületéből kialakított „Terror Háza", melynek állandó kiállítása a nyilas és a kommunista diktatúrát idézi.

Itt áll a Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum, az anyag legnagyobb részét összegyűjtő és a nemzetnek adományozó Hopp Ferenc hajdani házában, s ugyancsak impozáns villákban kaptak helyet a követségek.

A Kodály Körönd és a Hősök tere közt található a nemrégiben felújított ötcsillagos Andrássy Hotel, melyet az 1896-os athéni olimpia magyar úszóbajnoka, Hajós Alfréd tervezett. Ugyancsak az Andrássy utat díszíti a Magyar Képzőművészeti Főiskola neoreneszánsz épülete, és a Kodály Köröndön lehet meglátogatni a XX. század egyik legnagyobb magyar zeneszerzőjének, Kodály Zoltánnak a lakásából kialakított emlékmúzeumot is.

A Milleniumi Földalatti Vasút - a kontinentális Európa első földalatti vasútja - az Andrássy út alatt épült, eredeti pályáját azóta meghosszabbították.

A Hősök tere
Hősök tere, amely az Andrássy utat zárja le, Budapest legnagyobb tere. Közepén áll a Milleniumi Emlékmű, a tetején Gábriel arkangyallal, aki a kettős keresztet és a Szent Korona mását tartja kezeiben. Az emlékmű talapzatán a honfoglaláskori hét vezér díszesen kialakított lovasszobrai állnak. Két részre osztott félkörívű panteonban állnak Magyarország legnagyobb királyainak, történelmi alakjainak és hadvezéreinek szobrai. A tér közepét az Ismeretlen Katona síremléke foglalja el, amelyet a Magyarországra látogató állam- és kormányfők magyarországi látogatásaikkor megkoszorúznak. A teret bal oldalról a világ második leggazdagabb spanyol gyűjteményével rendelkező Szépművészeti Múzeum, a másik oldalon az időszaki kiállításoknak helyet adó Műcsarnok határolja. A Hősök tere mögött a festői Városligeti tó hívogat nyáron csónakázásra, télen korcsolyázásra. A Városliget szórakoztató és kulturális intézményei (az állatkert, a Vidám Park, a Fővárosi Nagycirkusz, a Széchenyi Gyógyfürdő, a kis szigetre épített Vajdahunyad vára, a Mezőgazdasági és Közlekedési Múzeum, valamint a Petőfi Csarnok) a főváros legkedveltebb turistacélpontjai közé tartoznak.

forrás: budapest.com

 

Kapcsolat / Üzenet

Név *:
E-mail cím *:
Üzenet *:

Es obligatrorio rellenar los campos indicados con (*).